Piekarnia bomboodporna
Zaopatrzenie żołnierzy w chleb było podstawowym obowiązkiem pruskiego państwa od końca XVIII w. Wcześniej tylko w czasie wojny, manewrów, przemarszów żołnierze otrzymywali chleb za darmo. W twierdzach śląskich powstawały już za czasów Fryderyka II piekarnie stałe. Nie znamy daty powstania pierwszej stałej piekarni w Głogowie, choć mamy daty zbudowania takich w innych twierdzach śląskich.
Dopiero w 1845 r., na wewnętrznej stronie wału, przed starą Bramą Szpitalną, administracja twierdzy Głogów zbudowała nową piekarnię dla potrzeb garnizonu. Budynek wyposażony był w szereg budowlanych umocnień, chroniących go na wypadek wojny – od strony południowej była to ściana oporowa, a także potężne przypory i grube na 1 m ściany. Zabezpieczeniem był też żelbetowy dach, obsypany grubą warstwą ziemi. Na przełomie XIX i XX w. dobudowany został do niej dwukondygnacyjny obiekt, przykryty dachem dwuspadowym. Po wojnie, zrujnowany, doczekał się remontu w latach 90. i przez wiele lat służył jako lokal gastronomiczny.
( oprac. W.Maciuszczak, foto. D. Mikołajewicz)